Lambiek

Wat is lambiek?

Lambiek wordt typisch in de streek rond Brussel gebrouwen in open vergistingscontainers.  Men hoopt dat het brouwsel “geïnfecteerd” zal worden met de wilde gistsporen die sowieso overal in de lucht aanwezig zijn.  Soms mislukt zo’n bier en geraakt het niet met gist, maar met schimmels geïnfecteerd…

Fail-safe lambiek?

Ik heb wilde gist in een potje, namelijk de zuurdesemstarter die ik gebruik om brood mee te bakken.  Zelf gewonnen uit lokale bloem, water en lucht (zie dit artikel).

Als we nu eens op veilig spelen en daarvan gewoon een stevige kwak in de wort kieperen, en daarna het geheel zoals altijd afsluiten met een waterslotje?  Works like a charm, en zonder de risico’s van het open vergistingsvat.

Met verder de normale gang van zaken heb ik zo half januari een brouwsel in gang gezet, en eind februari gebotteld.

Is dat lekker?

Nog eens twee maanden later hebben we dit biertje geproefd… En goed bevonden!  Weer een stapje in de richting van onafhankelijkheid.